diumenge, 30 d’octubre de 2011

CORRELLENGUA 2011Un any més al "Castell d'Arrià" s'ha celebrat un acte del Correllengua, aquest s'ha passat el relleu al nou Casal del Conflent.

A continuació el parlament d'Enric Balaguer (President del Casal d'Arrià):


"Amigues  i Amics,Una vegada més la sortida del Correllengua es fa des de Rià.

 L’Any 2002 havíem coincidit amb la celebració de l’any Verdaguer. L’any 2005, lluitavèm, us en recordeu, contra una agressió a la nostra identitat amb el projecte de l’apel·lació “Septimanie” per la regió i el Correllengua havia anat a Vilafranca per pujar a Cerdanya amb el tren groc.

En aquesta tardor de 2011 fa 40 anys que el mestre Pau Casals, que ha viscut i tan ha estimat aquestes terres de Conflent, pronunciava a l’ONU el seu històric discurs: “I’am a catalan”. En aquestes paraules feia referència als orígens de Catalunya a les nostres terres septentrionals, i a la treva de Dèu a Toluges.

Aquest lloc: el Castell d’Arrià és un lloc simbòlic, un lloc que ens fa recordar les arrels del nostre poble a una època on encara no havia neixit la nostra llengua. Però des d’aquestes terres el comte Guifré el Pilós va posar les bases d’un país, d’una nació. Un país avui fort un país amb futur, un gran país. La grandesa d’un país no es mesura amb la seva població, la seva superfícia, ni la seva potència econòmica però amb la seva voluntat de ser, la seva resistència a les agressions.

La nació no és una singularitat en gran, és una universalitat en petit. Tota nació tendeix a l’universalitat.

Fa 25 anys que l’associació el Casal d’Arrià lluita per que aquest lloc sigui digne de la nostra nació. El 2012 farà 340 anys que s’ha desrrocat el Castell d’Arrià per l’ordre del rei Lluís XIV  amb el consell d’un personatge que molts catalans del nord celebren per ignorància: el Marquès de Vauban. Hem de lluitar contra l’aculturació de la gent de les nostres comarques l’obre de Vauban acompanya la repressió del poble català que lluitava per la seva llibertat. L’any 2000, El Casal d’Arrià ha estat als orígens d’un altre naixement d’un altre bressol: el dels Casals Jaume I a la Catalunya Nord avui aquesta flama es també el testimoni que des de Rià passem el relleu al nou Casal del Conflent"VISCA LA LLENGUA !

VISCA LA TERRA !

VISCA CATALUNYA !"“Castell d’Arrià”

29.10.2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada